VHS-C-digitaal-705x478

Wat is het verschil tussen VHS, VHS-C en Hi8 videobanden?

In de jaren 80’ en 90’ waren er eigenlijk drie veelvoorkomende type videobanden die gebruikt werden voor het kijken of maken van opnames. Dit zijn VHS, VHS-C en Hi8 banden. Hieronder leg ik in een korte omschrijving het verschil uit van deze type videobanden. Mocht je na deze omschrijvingen nog vragen hebben over de verschillende videobanden, dan kunt u deze altijd stellen via het contactformulier op de contactpagina.

Hi8 Videobanden

Een Hi8 videoband is de verbeterde versie van Video8 banden en was ontwikkeld in 1989. Dit type band werd met name gebruikte in camcorders om vervolgens om te zetten naar een VHS videoband die je direct op je televisie af kon spelen in je videorecorder. Dankzij het kleine formaat, de hoge kwaliteit en de in verhouding lage prijs, werd dit systeem een groot succes.
Formaat: L 9.5 cm × B 6.2 cm × H 1.5 cm

hi8-digitaliseren-amsterdam

VHS-videobanden-digitaliseren

VHS videobanden

VHS is is de afkorting van Video Home System en is het meest bekende type videoband van de drie voorbeelden. De VHS videoband kon je afspelen door middel van een videorecorder op je televisie en bevatte vaak opnames die via HI8 bandjes of camcorder hierop over waren gezet. Vanwege de specificaties en het gemak werd de VHS videoband het meest bekend en daardoor ook het vaakst gebruikt binnen het gezin tussen de jaren 1980 en 2000. Aangezien het formaat vrij groot was, is uiteindelijk VHS doorontwikkeld tot de VHS-C (compact) videoband. Dit maakte het mogelijk om beeld op te nemen met een compacte camera. Op dit moment zijn VHS videobanden niet echt meer in gebruik en is het afspelen van een VHS videoband alleen mogelijk op een oude videorecorder.
Formaat: L 18.7 cm x B 10.2 cm x H 2.5 cm

VHS-C Videobanden

De VHS-C videoband is een compactere versie van de VHS videoband. De band en het opnamesysteem zijn gelijk aan VHS, maar de behuizing is een stuk kleiner dan zijn voorganger. Niet alleen de behuizing is kleiner maar ook de lengte van de band. Waar je bij een VHS videoband zelfs wel tot 240 minuten kan opnemen is bij een VHS-C videoband meestal maar maximaal 30 minuten opname tijd beschikbaar. Vanwege het compacte formaat en de lengte van de video was deze voornamelijk bedoeld voor gebruik in camcorders. Daarnaast heb je ook VHS adapters waarin je je VHS-C videoband kon plaatsen. Hierdoor kon je de wat kleinere band afspelen in een normale videorecorder.
Formaat: L 9.2 cm × B 5.8 cm × H 2.0 cm

VHS-C-Digitaliseren

Aangezien de kwaliteit van VHS, VHS-C, Hi8, Video8 of MiniDV videobanden achteruit gaat door de jaren is het heel erg belangrijk om uw video materiaal te digitaliseren voordat het te laat is! Lees hier hoe je kunt voorkomen dat je videobanden/beelden verloren gaan.

Wilt u dus uw videobanden om laten zetten? Neem dan vrijblijvend contact op via Info@video-expert.nl. Het langs brengen van uw videobanden is mogelijk in Amsterdam.