VHS-C-digitaal-705x478

Wat is het verschil tussen VHS, VHS-C en S-VHS videobanden?

In de jaren 80’ en 90’ waren er eigenlijk drie veelvoorkomende type videobanden die gebruikt werden voor het kijken of maken van opnames. Dit zijn . Hieronder leg ik in een korte omschrijving het verschil uit tussen VHS, VHS-C en S-VHS videobanden.

VHS-videobanden-digitaliseren

VHS videobanden

VHS is is de afkorting van Video Home System en is het meest bekende type videoband van de drie voorbeelden. De VHS videoband kon je afspelen door middel van een videorecorder op je televisie en bevatte vaak opnames die via HI8 bandjes of camcorder hierop over waren gezet. Vanwege de specificaties en het gemak werd de VHS videoband het meest bekend en daardoor ook het vaakst gebruikt binnen het gezin tussen de jaren 1980 en 2000. Aangezien het formaat vrij groot was, is uiteindelijk VHS doorontwikkeld tot de VHS-C (compact) videoband. Dit maakte het mogelijk om beeld op te nemen met een compacte camera. Op dit moment zijn VHS videobanden niet echt meer in gebruik en is het afspelen van een VHS videoband alleen mogelijk op een oude videorecorder.
Formaat: L 18.7 cm x B 10.2 cm x H 2.5 cm

VHS-C Videobanden

De VHS-C videoband is een compactere versie van de VHS videoband. De band en het opnamesysteem zijn gelijk aan VHS, maar de behuizing is een stuk kleiner dan zijn voorganger. Niet alleen de behuizing is kleiner maar ook de lengte van de band. Waar je bij een VHS videoband zelfs wel tot 240 minuten kan opnemen is bij een VHS-C videoband meestal maar maximaal 30 minuten opname tijd beschikbaar. Vanwege het compacte formaat en de lengte van de video was deze voornamelijk bedoeld voor gebruik in camcorders. Daarnaast heb je ook VHS adapters waarin je je VHS-C videoband kon plaatsen. Hierdoor kon je de wat kleinere band afspelen in een normale videorecorder.
Formaat: L 9.2 cm × B 5.8 cm × H 2.0 cm

VHS-C-Digitaliseren
hi8-digitaliseren-amsterdam

S-VHS Videobanden

S-VHS, afgeleid van Super VHS, is een verbeterde versie van een VHS videoband uit de jaren 80 en 90. Een S-VHS videoband heeft hogere resolutie en beeldkwaliteit. Hoewel deze niet zo populair was als VHS, werden ze wel vaak gebruikt op professioneel gebied. Met de opkomst van digitale videobestanden zijn zowel VHS, VHS-C als S-VHS vervangen.
Formaat: L 18.7 cm x B 10.2 cm x H 2.5 cm

VHS, VHS-C, S-VHS Videobanden laten digitaliseren

Aangezien de kwaliteit van VHS, VHS-C, S-VHS videobanden achteruit gaat door de jaren is het heel erg belangrijk om uw video materiaal te digitaliseren! Lees hier hoe je kunt voorkomen dat je videobanden/beelden verloren gaan of laat uw videobanden digitaliseren. Neem vrijblijvend contact op via Info@video-expert.nl. Het langs brengen van uw videobanden is mogelijk in Amsterdam.

Mocht u verder nog vragen hebben over de verschillende type videobanden, dan kunt u deze altijd stellen via telefoon of email.