VHS-video Digitaliseren

Zelf VHS, VHS-C of Hi8 videobanden digitaliseren? Hoe doe je dat?

Heb je nog oude videobanden liggen die je graag zelf om wilt zetten naar een videobestand zoals .mp4, DVD of een USB stick? Lees dan hieronder hoe je dit het op de meest eenvoudige manier kunt doen. Het omzetten van videobanden hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het doel van het digitaliseren is natuurlijk wel dat de kwaliteit van de video’s zo hoog mogelijk blijft. Dit is afhankelijk van zowel de videobanden, de apparaten en de software die je gebruikt op je laptop of computer. 

Stel eerst vast welk type videoband je thuis hebt. De meest voorkomende videobanden zijn VHS, VHS-C en Hi8. Deze zijn waarschijnlijk opgenomen met een camcorder tussen 1985 en 2000. Het omzetten van bovenstaande videobanden gaat op een vergelijkbare manier maar dan net even anders. 

Nadat je het type videoband vastgesteld hebt moet je op zoek naar een manier om deze af te kunnen spelen. Het afspelen van VHS en VHS-C videobanden is het makkelijkst met een ouderwetse videorecorder terwijl de Hi8 videobanden goed af te spelen zijn met een oude camcorder. 

Zodra dit gelukt is zijn we aangekomen bij het digitaliseren. De meest eenvoudige manier om videobanden om te zetten is door op zoek te gaan naar een ‘video grabber’ die zowel aan te sluiten is op het apparaat dat de banden af kan spelen en je laptop. Het gaat dan om een Scart of (tulp) composite aansluiting naar USB. Op internet zijn hier veel verschillende varianten in te verkrijgen maar deze zijn zeker niet allemaal betrouwbaar in prijs/kwaliteit. Baseer je keuze op merk, reviews en/of beschikbare software. Het zou zonde zijn als dit een hoop geld kost en het digitaliseren niet lukt in het gewenste resultaat. 

Volg de handleiding en installeer de software voor het digitaliseren. Meestal kan je hierbij het videobestand direct een naam geven en het type videoformaat zoals .avi, .mp4 of .mov selecteren. Als alles ingesteld is kunnen de opnames beginnen. Speel de videoband af en start de opnames via de software. Check ondertussen of het beeld en geluid goed is zodat achteraf geen nieuwe opname gemaakt hoeft te worden. Als alles gelukt is kan je de videobestanden afspelen op je laptop, omzetten en branden naar DVD of op je televisie bekijken via een USB stick. Toch leuk om met je familie alle beelden van vroeger terug te kunnen kijken op moderne digitale apparaten!

Het zelf omzetten van videobanden levert niet altijd het gewenste resultaat vanwege verkeerde hardware of software. Wilt u er zeker van zijn dat de videobanden op een hoge kwaliteit omgezet worden? Laat dit dan doen door een bedrijf of iemand met ervaring. Het zou natuurlijk zonde zijn als de leuke beelden van vroeger verloren zouden gaan. Succes! 

Videobanden laten digitaliseren?

Beschikt u zelf (nog) niet over de kennis of de apparatuur om videobanden te digitaliseren? Neem dan vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden om uw videobanden te laten digitaliseren. Dit kan eenvoudig, veilig & snel zonder opstartkosten bij Video-expert in Amsterdam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *